View products

AIRFIGHTER Review by the Dutch Esquire

AIRFIGHTER Review by the Dutch Esquire
August 14, 2017 Adriaan

Dit is het coolste nieuwe horloge (onder € 750!) uit Nederland!

Dit horloge is een compliment voor elke man die z’n innerlijke Steve McQueen laat leven.

Steeds meer jonge ondernemers storten zich op de horlogemarkt, waar ze allemaal even revolutionair bezig zijn: ze willen stoere horloges maken met ‘Zwitserse kwaliteit’ voor een heel nette prijs. Toch slagen ze er lang niet allemaal in om hun eigen beloftes in te lossen.

Dat heeft veelal te maken met hoe die ondernemers denken: ze willen snel geld verdienen en verdiepen zich niet genoeg in de horlogerie.

Met de twee Nederlanders Adriaan Trampe en Diederik van Golen zit dat gelukkig allemaal wél snor.

Deze twee goedlachse beren uit de havenstad introduceerden vorig jaar hun eerste horloge, de Sealander:

Beide heren hebben ruime ervaring in de horlogerie (zowel aan de productie- als de verkoopkant), en studeerden ze aan de horlogevakschool in Schoonhoven.

DE EZA AIRFIGHTER HEEFT DESONDANKS EEN HEEL KNAPPE EN LUXE AFWERKING GEKREGEN

Samen maken ze horloges dat ze op de markt brengen onder de naam Eza Watches. Echte horlogefans weten dat die naam niet zelf verzonnen is: het merk werd opgericht in 1921 Pforzheim, Duitsland. Daar produceerde de familie Becker mechanische horloges tot 1979. Sindsdien raakte de naam in de vergetelheid. Trampe en Van Golen namen de naamrechten over en bliezen het nieuw leven in.

Vandaag presenteren we je het nieuwste horloge van de heren, een stuk dat een absoluut compliment is voor elke jongeman met een Steve McQueen-achtige coolness. Dit is de Airfighter:

Overigens is-ie ook verkrijgbaar in deze varianten:

De design-inspiraties komen uiteraard heel direct van WOII-vliegeniershorloges, zoals bijvoorbeeld de Fliegeruhr van IWC.

Net als IWC jarenlang gedaan heeft, maken de mannen van EZA veelal gebruik van automatische uurwerken die door ETA zijn gefabriceerd. Dit veelgebruikte kaliber 2824 is daarna door EZA gemodificeerd in het atelier van de heren. ETA is onderdeel van de machtige Swatch Group en vooral dit kaliber staat bekend als een werkpaard: degelijk, betrouwbaar en functioneel.

Maar wat het nog interessanter (en sympathieker) maakt: de prijs. De EZA AirFighter gaat vanaf € 725 (incl. BTW) in de verkoop.

De Eza AirFighter heeft desondanks een heel knappe en luxe afwerking gekregen. Zo is de kast zowel geborsteld als gepolijst:

Daarnaast is ook de wijzerlengte (een belangrijke proeve van vakliefde) uitstekend op orde:

Een ander belangrijk aspect dat goede horlogedesigners van de slechte onderscheidt is de hier wederom perfect uitgevoerde bandaanzet (die keurig aansluit aan de kast):

Mede-eigenaar Trampe kondigde afgelopen voorjaar het horloge tussen neus en lippen al aan toen hij aanwezig was op de grootste horlogebeurs ter wereld, Baselworld. Hij studeert nog aan de hogere horlogerieschool in Lausanne.

‘We willen het design van originele pilotenhorloges behouden,’ vertelt hij, ‘maar dan wel met een paar details waar je echt blij van wordt als je beter inzoomt.’

Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld deze understated ronde kroon, die duidelijk een moderne variant is van de grote, ronde kronen die de originele vliegeniershorloges hadden:

Van Golen voegt daar aan toe: ‘we wilden de wijzerplaat heel goed leesbaar houden en daarmee impliciet de nadruk verleggen op de wijzers, waar we extra veel aandacht aan besteed hebben. Ook hebben we lang nagedacht over de plaatsing van de logo’s, omdat zulke horloges indertijd werden geleverd zonder logo’s.’

De kast is van staal en heeft een doorsnee van 41 millimeter, dat ook uitstekend past om de kleinere en gemiddelde Nederlandse mannenpols. En dat is precies waar-ie hoort.

Aan de jouwe.