View products

Review by Manners

Review by Manners
April 6, 2016 Adriaan

manners eza watch

Enkele weken geleden besteedden wij al aandacht aan het nieuwe Nederlandse horlogemerk Eza Watches. Met hun stoere Sealander, een automatische diver van ruim onder de 1000 euro, maakte het merk direct een goede indruk. Reden genoeg om ons eens bij te laten praten door Adriaan Trampe, één van de twee oprichters van Eza Wachtes.

Liggend op het doosje met bandje vooruit
Jongensdroom
Eza Watches is opgericht door de jonge ondernemers Adriaan Trampe en Diederik van Golen. Het verhaal achter het merk is nu al eentje dat het ook in de toekomst goed gaat doen, dat weet je gewoon. Is het toeval? Wellicht. Feit is dat de horloges niet tot stand zouden zijn gekomen zonder de ontmoeting tussen Adriaan en Diederik in de kroeg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Adriaan stond daar te tappen en Diederik kwam een biertje bestellen. ‘Toen hij zijn biertje van mij aanpakte, zag ik direct dat hij een mooi horloge om had. Dus ik vroeg hem wat hij droeg.‘ Vertelt Adriaan. Die vraag brak het spreekwoordelijke ijs en zo ontdekten beide heren hun gemeenschappelijke passie: horloges.
Wat begon als ‘Hoe tof zou het zijn om een eigen horlogemerk te hebben’ sloeg al snel om in: waarom doen we het niet gewoon?

Uit die ietwat toevallige ontmoeting en het daaruit voortkomende gesprek, bleek dat Diederik en Adriaan heel wat raakvlakken hadden en elkaar bovendien uitstekend aanvulden. Diederik studeerde marketing en werkte in de jachtwereld terwijl Adriaan naast zijn studie commerciële economie ook een opleiding tot horlogemaker had gevolgd én al in diverse keukens van grote juweliers en horlogemerken had kunnen kijken. Wat begon als ‘Hoe tof zou het zijn om een eigen horlogemerk te hebben’ sloeg al snel om in: waarom doen we het niet gewoon?
Zoeken naar een naam
Het duo besloot er écht voor te gaan en dus werden de kennis en talenten gebundeld en de eerste schetsen gemaakt. Het ontwerpproces nam een behoorlijke tijd in beslag en de heren pakten dit uiterst serieus en doortastend aan. De verbazing bij potentiële leveranciers was dan ook groot, vertelt Adriaan: ‘Wij kwamen daar aan met een concreet plan en uitgewerkte tekeningen. Dat waren ze niet gewend en dat maakte de volgende stap een stuk makkelijker.‘

# met alles scherp

Toen de plannen concreet waren, ontbrak het nog aan één ding: een goede naam. Er werd overwogen om zelf een naam te verzinnen maar het duo wilde liever een naam met een verleden. Een verleden dat bovendien past bij de betaalbare en functionele luxe die zij voorogen hadden. Na lang zoeken kwam het duo uit bij het Duitse Eza Watches, opgericht in 1921. Adriaan vertelt: ‘Eza heeft een mooi verleden met mechanisch zeer goede horloges. Het voelde goed en het paste uitstekend bij wat wij met onze horloges wilden gaan uitstralen. We namen contact op met de familie van de al geruime tijd overleden oprichter van Eza en de familie was ook enthousiast.‘
Een écht functionele diver
Als je als nieuw horlogemerk je intrede doet, heb je natuurlijk wat te bewijzen en moet je altijd sceptici overtuigen. Eza Watches kiest wat dat betreft niet voor de eenvoudigste weg. Geen eenvoudig en relatief goedkoop te fabriceren quartz fashion watch maar een authentieke, lekker vintage ogende diver mét automatisch uurwerk. Goed, ook dat kun je “gewoon” laten maken en inkopen maar Adriaan legt uit hoe en waarom Eza Watches een behoorlijke stap verder is gegaan. ‘Alles wat je ziet aan de buitenkant van het horloge, is ons eigen ontwerp. Van de kast tot de bandjes en de gesp.‘

Blauwe met lichte band plus kompas

Zoiets schept direct een meerwaarde, maar ook van binnen is één en ander gebeurd, met dank aan Adriaan’s ervaring als horlogemaker. ‘Het automatische uurwerk is afkomstig van het Zwitserse ETA. In de basis een uitstekend uurwerk dus, maar wij hebben enkele kleine aanpassingen gedaan. Dan moet je denken aan zaken om de balans beter te krijgen. Ook wordt het uurwerk meestal afgeregeld op vijf punten maar wij regelen ‘m af op zes punten. Dat maakt het horloge weer net een stukje preciser.‘ Het resultaat is een écht functionele diver. Aan de afdichting, bijvoorbeeld, is bijzonder veel aandacht besteed, met name rondom de kroon. Ook is de bezel aan twee punten opgehangen waardoor-ie aangenaam zwaar werkt en zijn de wijzers en indicatoren voorzien van oplichtend materiaal in het donker, voor een optimale afleesbaarheid.
Exclusief online

manners 4

Het belangrijkste punt is nu natuurlijk: hoe houd je een dergelijk horloge betaalbaar? De Eza Sealander is leverbaar voor 849 euro, een zeer scherpe prijs. Om die prijs te garanderen kiest Eza Watches exclusief voor online verkoop. Bang voor een minder goede experience hoef je niet te zijn. Wij kregen de horloges onder ogen geschoven zoals zij ook geleverd worden: in een prachtige vintage watch roll met een extra leren bandje. De horloges kunnen namelijk worden voorzien van een leren band of NATO strap.

Mitchell van der Koelen

Executive Editor Manners.nl | Houdt van veel dingen, vooral van whisky, jazz, auto’s en horloges.